Битови условия - дом за възрастни Аркадия

Дом за възрастни хора АРКАДИЯ е основан през 2002 година.

     Първата сграда е в която започва да функционира Дом за стари хора АРКАДИЯ  през 2002 г. се намира в кв.Княжево - София      /изписваме  дом за стари хора и старчески дом защото много хора са свикнали с тази терминология независимо,че на нас не ни харесва/.

През 2007 г.  Дом за възрастни „Аркадия" се премества в с.Лозен - София  в собствена сграда на два етажа с разгърната площ от 550 квадратни метра.  

През м.април 2012 г е пуснато в експлоатация ново крило с площ 800 кв.м и така общата квадратура нараства до 1350 кв.м. Сградата е построена с най-съвременните материали познати до този момент на пазара. Отоплителната инсталация също е последна дума на техниката с напълно автоматичен палетен котел с електронно управление и висок коефициент на полезно действие. Освен отопление, той осигурява и практически неизчерпаема топла вода.

Първият етаж е на кота 0, което улеснява всички трудноподвижни хора и хора с инвалидни колички.  От всяка стая, дневна или трапезария, които са разположени на първия етаж може да се достигне безпрепятствено (без нито едно стъпало) до всяка точка на големия 2 дка. двор за разходки.

Същото се отнася и за живущите на втория етаж , тъй като сградата разполага с голям асансьор в който свободно влизат инвалидна количка и придружители ако са необходими .

От входа се влиза в голяма зимна градина, която е остъклена с PVC дограма с троен стъклопакет. Тя е с изцяло южно изложение и козирка над нея, която играе ролята на своеобразен регулатор на температурата вътре. Зимата, когато слънчевите лъчи падат под малък ъгъл, почти през целия ден, те проникват вътре и осигуряват топлина независимо от външната температура. В горещите летни дни, когато слънчевите лъчи са почти отвесни, козирката пази сянка и вътре е приятно и прохладно.

Освен зимната градина, първият етаж предлага голям простор за уютното пребиваване на всички гости и живущи в дома. Тук са разположени столовата, манипулационната и три големи дневни.

В централната дневна , е изградедна първокласна камина, която освен уюта, който създава през студените зимни месеци, отоплява и голяма част от първия етаж и коридора на втория етаж.

На втория етаж са разположени по-голямата част от стаите, както и голяма тераса - 56 квадратни метра. Терасата е с венецианска мозайка и висок парапет за безопасност. Тя е изцяло южна и има прекрасен изглед към Лозенската планина.

Стаите са уютно обзаведени, като основната част са двойни. Освен това разполагаме с две самостоятелни и няколко тройни стаи . В новото крило всяка стая разполага със собствен санитарен възел а в старото, две стаи ползват един собствен санитарен възел. Всяка стая се съобразява с личните изисквания на всеки постъпващ в дома и при необходимост се обзавежда спрямо неговите нужди.

Основната ни цел е без да се натрапваме да задоволим всички нужди и лични потребности на всеки от живущите съобразени с неговата индивидуалност.