За нас - дом за възрастни Аркадия

Дом за възрастни хора АРКАДИЯ е основан през 2002 година. 

 

Домът първоначално бе създаден с една единствена цел - да осигури достоен живот на хората в напреднала възраст, които не са в състояние да се грижат за себе си без чужда помощ.

Така мислехме предвид обстоятелствата, че в България на така наречените "старчески домове" все още се гледа като на нещо обидно за хората, които постъпват в тях .

Но с течение на времето с изненада установихме, че има хора в добро здравословно състояние, които виждайки условията за живот, които сме осигурили в нашият дом решават да постъпят при нас за да водят един по-здравословен и смислен живот с осигурени добра храна, медицински контрол и развлечения .

Домът е разположен в подножието на Лозенска планина. Мястото е много слънчево, с изключително чист въздух и красива природа. Само на около 500 м от дома е началото на много пешеходни маршрути в планината. В близост е и началото на известната еко пътека "Лозенска планина" .

Ние смело можем да заявим че сме подчинили техниката в услуга на живущите в дома:

  • Отоплителна инсталация с автоматично регулиране на температурата в помещенията
  • Автоматично аварийно осветление работещо независимо от електрическата мрежа 220V, което е изградено с високоефективни светодиодни осветителни тела. То се включва автоматично при свечеряване и се изключва на зазоряване. Осигурява приглушено осветление във всички стаи като позволява свободно движение без да се включва основното осветление, с цел да не се смущават един на друг живущите в стаята. В коридорите то е по-силно и е напълно достатъчно за свободно придвижване в целия дом.
  • Автоматично включване на осветлението във всеки санитарен възел и обслужващите помещения, при влизане в тях.
  • Безжична система за повикване на дежурната сестра от всеки, който желае да ползва тази услуга.
  • Озвучителна система на всички общи помещения и целия двор за поддържане на доброто настроение на живущите и персонала.
  • Автоматизирана поливна система на големите тревни площи в целия двор плюс капкова система за цветните алеи.
  • Автоматично аварийно водозахранване при нужда (налага се изключително рядко). То е осигурено от хидрофорна система, която черпи вода от сондажен кладенец със 70 м. воден стълб.
  • Автоматично спускане вечер и вдигане сутрин на външните щори.